Ültetési tanácsokAz ültetés optimális ideje :

Őszi ültetési időszak:

A szabadgyökerű növények csak az őszi lombhullás után  / a növény téli nyugalmi időszakától kezdődően /  rügypattanásig ültethetőek .

Fagymentes időben  - akár december , januárban is - eredményesen ültethető .

A tavaszi ültetés időszaka : 

Fagymentes időtől / ált. február végétől / rügypattanásig  / ált. április végéig / tart  , de hidegtárolóban tartott facsemete akár május közepéig is ültethető . Ugyanezek érvényesek a földlabdás növényekre . A konténeres ,cserepes ,dézsás növények egész évben ültethetőek .

 

 

Ültetés előtt gyökérzet metszése:


Ültetés előtt minden főbb gyökeret visszavágunk.A metszlap mindig lefelé nézzen .Legfeljebb 2-3 cm-t vágjunk le ! A vékonyabb gyökereket ne vágjuk vissza ,ne ritkítsuk meg ! Általában arra törekedjünk , hogy minél hosszabb gyökérzetű oltványt ültessünk.A növény gyökere kényelmesen beleférjen az ültetőgödörbe.
 

Az ültetőgödör kialakítása:


A talaj előkészítése, trágyázása, ültetőgödör kiásása már ültetést megelőzően 1-2 hónappal megtörténhet. Az ültetőgödör kb. 60x80 vagy 80x80 cm nagyságú , mélysége is kb.80 cm legyen .
 

Az oltványok kezelési módja:


Az oltványokat ültetés előtt érdemes vízben szívatni , szikkadt oltványt vízbe állítani. A fák gyökere minél kevesebb időt töltsön a levegőn, védjük az erős széltől és a naptól is ! Az oltványt ültetéskor úgy kell fordítani , hogy a szemzés helye az uralkodó szél irányával szemben álljon .
 

Ültetési időszak:


Ősszel-tavasszal egyaránt ültethetünk, télen is fagymentes időben . Azonban sohasem maradjon el az alapos beöntözés, beiszapolás! Ültetőgödrönként kb. 100 liter vizet használjunk!!
 

Talajelőkészítés:


Az ültetőgödörbe ne tegyünk trágyát, mert a nem érett trágya, a bomló, rothadó szerves anyaga a vele érintkező gyökereket elpusztítja. Ha mégis nagyon sovány a talaj, hogy javítanunk kell mindenképp, akkor esetleg a gödör fenekére szórjunk teljesen érett komposzttrágyával kevert földet. Újabban lassan oldodó műtrágya tabletta /1- 2 db/ kerülhet a gödör aljára, hogy a kis fa jobban fejlődjön.
 

Az oltvány védelme:


Őszi ültetéskor érdemes  az oltványok gyökere fölött a földet felkupacolni.
 

Metszés szükségessége:


A koronakialakító metszést optimálisan március tájékán /rügyfakadás előtt/ érdemes elvégezni . Metszéskor kb. 3-5 rügyre  érdemes visszavágni a főágakat , így a korona arányos nagyságú lesz  a gyökérzettel, ezzel elősegítjük a fa további fejlődését .

 

A lap tetejére